Oznake pri slabovidnosti

V povezavi s slabovidnostjo se omenjajo številne oznake. Za nekatere med njimi boste morda slišali prvič, zato vam jih bomo poskušali razložiti na čim preprostejši način.

Najpogostejša oznaka za slabovidnost je dioptrija oziroma DSPH. To je vrednost, ki je označena s številko ter znakom plus ali minus. Gre za posebno mersko enoto za merjenje optične moči leč. Merjenje dioptrije opravi strokovnjak, in sicer s posebnimi pripomočki. Pri merjenju dioptrije je lahko ugotovljena kratkovidnost, daljnovidnost ali starovidnost.

Kratkovidnost pomeni slabovidnost na daljavo. Praviloma ima predznak –. Kratkovidne osebe morajo nositi očala s konkavno oziroma razpršilno lečo. Daljnovidnost pa torej pomeni slabovidnost na blizu ter ima običajno predznak +. Starovidnost je fiziološki proces, ki se prične pojavljati po 40. letu starosti.

Kratkovidni, mešani in daljnovidni astigmatizem

Še ena oznaka pri slabovidnosti je astigmatizem. Imenujemo ga tudi cilindri ali očesni cilinder. Pojavi se kot posledica nepravilne ukrivljenosti očesne leče ali roženice, lahko pa kar obeh hkrati. V praksi to pomeni, da se svetlobni žarki nikoli ne združijo v eni točki, ampak pred mrežnico ali v območju mrežnice ali pa za mrežnico.

Merjenje dioptrije opravi strokovnjak
Merjenje dioptrije opravi strokovnjak, in sicer s posebnimi pripomočki.

Glede na to, na kakšen način se združujejo žarki svetlobe, ločimo kratkovidni, mešani in daljnovidni astigmatizem.

Kaj je zenična razdalja

Oznaka za slabovidnost je lahko tudi zenična razdalja. To je razdala med zenicama, ki jo zaradi individualnih razlik posameznega obraza praviloma merimo od sredine nosnega korena v levo ali desno do sredine zenice.

Vrednost zenične razdalje je lahko podana skupaj, lahko pa se meri za vsako oko posebej.

Adicija kot zapis v obliki dodatka na daljavo

Adicija oziroma ADD je poseben zapis v obliki dodatka na daljavo. Takšna oznaka določa, koliko dioptrij v smeri plus je potrebnih, da bi bil vid pri starostni slabovidnosti na blizu spet lahko dovolj oster.

Adicija je torej bližinski dodatek. Z njegovo pomočjo izberemo razliko med dioptrijo na daljavo ter bližino za progresivna stekla.

Kako poteka merjenje dioptrije

Med vsemi omenjenimi oznakami za slabovidnost vam je najverjetneje dioptrija najbližja. Ali veste, kako poteka njeno merjenje?

Merjenje dioptrije praviloma poteka v štirih korakih. To so: stanje obstoječih očal, posvet pred pregledom, pregled vida ter posvet po opravljenem pregledu.

Podobne objave: