Nagrobnik

Nagrobniki iz različnih materialov

Pri pokopu pokojnika v zemljo se je treba odločiti tudi za izbiro nagrobnika. Pri izbiri takšnega elementa pa se najpogosteje vprašamo, iz katerih materialov je lahko izdelan, kakšna naj bo njegova oblika in ne nazadnje še, koliko stane nagrobnik.

Običajno so izdelani iz masivnega kamna, kljub temu pa je seveda izbira nagrobnika v veliki meri odvisna od želja svojcev pokojnika. Na njem je navadno poleg imena osebe še datum rojstva in smrti, prav tako kakšen verski simbol ali pa izrek oziroma misel. Nagrobnik je lahko torej oblikovan na najrazličnejše načina, oblika pa je določena tudi v vsakokratnem pokopališkem redu.

Tri osnovne vrste nagrobnika

V osnovi ločimo:

  • stoječi nagrobnik,
  • ležeči nagrobnik,
  • tako imenovani travnik.

Omenjene vrste so lahko izdelane iz najrazličnejših materialov, na primer iz lesa, stekla, kovine. Nagrobniki so lahko moderno zasnovani ali pa so označeni kot starodavni. Na sploh pa se za izdelavo nagrobnika najpogosteje uporablja naravni kamen. Še zlasti priljubljeni so granitni nagrobniki. Takšen material ima namreč precej visoko gostoto, posledično se ga da preprosto brusiti pa tudi polirati.

Najpogosteje uporabljene kamnine za izdelavo nagrobnika

Izbira nagrobnika torej narekuje tudi izbiro primerne kamnine, iz katere bo izdelan. Omenili smo, da je pogosto uporabljen kamen granit, prav tako tudi bazalt, kvarcit, gnajs in sljudni skrilavec. Med mehke kamnine za izdelavo nagrobnika pa se uvrščata peščenjak in marmor. Tudi ti dve vrsti materiala sta precej priljubljeni za nagrobnik.

Nagrobnik
Izbira primerne kamnine je ključnega pomena pri odločitvi za izdelavo nagrobnika

Zelo pogosto se ljudje odločajo tudi na lesene nagrobne spomenike. Takšen nagrobnik se predvsem odlikuje z mehkim ter harmoničnim videzom. Izdelan je lahko v različnih oblikah in seveda v individualnih izvedbah iz različne vrste lesa. V tem primeru je površina nagrobnega spomenika večkrat obdelana, da je lahko dovolj dobro odporna na zunanje vremenske vplive.

Moderni nagrobni spomeniki iz kovine

Še posebej moderno pa lahko deluje kovinski nagrobnik, ki ga najpogosteje oblikuje kar umetnik. V tem primeru se kot material uporabljaj nerjaveče jeklo, prav tako tudi bron ali pa rjasto jeklo. Pogosto se vključujejo še steklo in drugi kamni.

Čas je za ustvarjanje nagrobnega besedila. Graviranje, peskanje ali uporaba kovinskih pisav.

Ne nazadnje se lahko odločite tudi za stekleni nagrobni spomenik, ki pa velja za posebej občutljivega. Tudi v tem primeru je seveda možna obdelava najrazličnejših barv in posameznih likovnih elementov.

Podobne objave: