Čebelji rop

Najboljša zaščita pred čebeljim ropom

Ena izmed najhujših situacij, ki jo lahko izkusi vsak čebelar, je rop čebelje kolonije. Sovražne čebele bodo ukradle vse do zadnje kapljice medu v vseh celicah. Poleg tega pa bo med njimi izbruhnila vojna, ki bo pustila mnoge žrtve. Ko pa bo naš panj oslabljen in izropan, pa bodo prišli razni vsiljivci, kot so ose. Te pa bodo povzročile dodatno škodo in popolnoma uničile kolonijo. To je tudi razlog, da uporabimo učinkovito tehnologijo, da se zavarujemo pred čebeljim ropom.

Preprečimo dostop do naše čebelje kolonije

Najpogostejši in očiten znak čebeljega ropa se pokaže kot primanjkljaj oziroma izguba nektarja. To pa preprečimo tako, da omejimo vsiljivcem dostop do naše kolonije čebel. To lahko storimo s čebeljim hodnikom. Tega namestimo na vstopno točko v panj. Tako zmanjšamo število vsiljivcev, ki vstopijo v čebelji panj in zavarujemo naše čebele.  

Čebelji rop

Omejitev vstopa je zelo učinkovito, saj se naša kolonija lažje brani proti manjšim skupinam sovražnih čebel. Uporaba hodnika pa nam omogoča, da hitro odreagiramo v primeru težav. Sam hodnik je narejen iz ABS plastike, ki je zelo odporna na sonce, vlago, mraz ter druge naravne dejavnike. Več si lahko preberemo na spletni strani www.honigschleudern.eu, kjer lahko tudi naročimo hodnik za čebele.

Znaki, da so v koloniji težave

Potek ropa čebel lahko ugotovimo, ko opazimo katerega izmed sledečih znakov:

Boj med čebelami

Čebele se lahko na tleh ali v zraku med seboj bojujejo.

Mrtve čebele

Možno je opaziti mrtve čebele pred panjem ali na pristajalni plošči.

Prisotnost os 

Prisotnost os nakazuje, da se pripravljajo na vstop v panj

Roparice ne nosijo cvetnega prahu

Čebele roparice ne nosijo cvetnega prahu na nogah. Poleg tega pa so lahko velikokrat bolj črnega izgleda, saj med bojem izgubijo dlako. Tako lahko naše ali sovražne čebele izgledajo bolj temno.

Preberite naslednji članek: Klimatizacija prostorov dandanes ne predstavlja več luksuza

Pri izbiri klima naprave si predvsem odgovorite najprej na vprašanje, kako velike prostore boste ogrevali oziroma ohlajevali ter koliko prostora imate na voljo za namestitev naprave,

Uporaba čebeljega hodnika

Čebelji rop so čebelarji dolga leta reševali z uporabo tunelov in podobnih tehnologij. Te uporabljajo še vedno danes, vendar obstaja veliko boljši način. Ta pa je uporaba čebeljega hodnika. Tega vstavimo pred vhod v mesecu juliju, ko se prične sezona hranjenja. V zimskem času pa ga lahko odstranimo, da omogočimo boljšo ventilacijo prostorov, kjer se nahajajo naše čebele. Obenem pa je to tudi priložnost, da očistimo panj in odstranimo mrtve čebele.

Preberite naslednji članek: Umetna božična drevesa v prečudovitih barvnih odtenkih

Umetna božična drevesa imajo pred naravnimi drevesi številne prednosti. V prvi vrsti imamo veliko manj dela z umetnim, še posebej pri čiščenju. Umetna božična drevesa s stojali, ki izgledajo neverjetno realistično – bele smreke, božična drevesa s snegom. 

Uporaba hodnika nam omogoča, da:

  • Ropajočim čebelam otežimo napad, saj lahko vstopijo v panj v manjšem številu
  • Omogočimo lažjo obrambo naših čebel, saj se borijo proti manjšemu številu napadalcev
  • Sovražnim čebelam onemogočimo, da bi se razpršile po panju

Čebelji rop lahko z uporabo hodnika močno omilimo ali pa popolnoma preprečimo. Tako zavarujemo svoje čebele in pridelan med. Ker je namestitev izredno preprosta, pa je to odlično obrambno sredstvo za amaterske in izkušene čebelarje.

Podobne objave: