Kvalitetna motorna olja znižajo stroške vzdrževanja

Avtomobili brez motornega olja ne morejo brezhibno delovati. Njegova primarna naloga je namreč lubrikacija oziroma ustvarjanje nenehne mazalne površine med dvema gibajočima se površinama. Z njim se zmanjša trenje, odvaja toplota in prenaša toplota na sam hladilni sistem. Redno vzdrževanje nivoja motornega olja zmanjša obrabo premikajočih se delov na  minimum. Dodatne prednosti rednega vzdrževanja so tudi v tem, da se zmanjšajo stroški za vzdrževanje, zniža se poraba goriva ter izboljša izpuh. Življenjska doba motorja in vozila na sploh se posledično podaljša.  

Najprimernejši izdelek za vaše vozilo

Najbolj primerna motorna olja za vaše vozilo boste izbrali s pomočjo navodil, ki so priložena pri nakupu vozila. Navedene znamke in viskoznost so namreč preizkušene na konkretnem primeru ter zagotavljajo dolgoletno uporabo brez zapletov in težav. Sami se lahko odločite za druge znamke in viskoznosti, vendar morate biti prepričani, da ste izbrali primeren izdelek. Nižja viskoznost pomeni bolj tekoče olje, hitrejše mazanje in manjšo obrabo motorja. Slednje je bolj primerno za nizke temperature. Pri poletnih temperaturah se ponavadi lastniki odločijo za višjo viskoznost, saj so taka motorna olja odporna na visoke temperature.

Pogostost menjave

Pooblaščeni serviserji vam bodo svetovali, da motorna olja zamenjate glede na število prevoženih kilometrov ali glede na določen časovni interval. Ponavadi se menja motorna olja na vsake 10.000 do 30.000 kilometrov ali na vsako drugo leto. Večinoma je pogostost odvisna tudi od kvalitete maziva in same viskoznosti. Pri redni kontroli olja sami opazimo ali prihaja do pretirane rabe iz različnih vzrokov. Pri napačni izbiri viskoznosti lahko pride do pretirane porabe. Tako se bodo avto deli morali menjati pogosteje, s tem pa se povečajo stroški. Preveriti morate tudi obrabo tesnil, batov in valjev. V primeru, da se motor ne hladi pravilno in prihaja do pregrevanja, pa se namesto olju posvetite raje hladilnemu sistemu.

Izogibajte se mešanju

Ne glede na izbrano znamko in viskoznost, se izogibajte mešanju različnih znamk. Izjemoma lahko kdaj dolijete manjšo količino drugega maziva, vendar morate potem kmalu poskrbeti za menjavo celotnega olja. Mešanje je odsvetovano, saj lahko zaradi mešanice prihaja do nalaganja usedlin na različnih delih motorja. Strokovnjaki pravijo, da v kolikor zmešate dve kvalitetni olji različnih proizvajalcev lahko dobite mešanico z izjemno slabimi lastnostmi.

Strešni kovčki. Izbira strešnih kovčkov je tudi pri nas zelo pestra; v trgovinah in na spletu so na voljo strešni kovčki vseh mogočih oblik, velikosti, prostornin in zmogljivosti. Preberite več…

Podobne objave: