Z implanti do sijočega nasmeha

Lep nasmeh nas pomladi in polepša. Zdrav in sijoč nasmeh je odvisen od kvalitete ustne higiene, genetike in zdravja posameznika. V primeru, da ste posamezni zob izgubili zaradi različnih vzrokov, ga lahko hitro nadomestite z implanti. Slednji popolnoma posnemajo preostanek vaših zob, ne samo po obliki, temveč tudi po izgledu in barvi. Presenetljivo veliko število posameznikov med nami ima implantate, a se mi tega sploh ne zavedamo. Implantat oziroma vsadek namreč uspešno nadomešča korenino manjkajočega zoba, nanj pa so lahko nameščeni različni nadomestki. Primerni so tudi za starejše ljudi, ki potrebujejo delno ali celotno protezo, vendar ne želijo, da je slednja snemljiva. Sodobni implanti omogočajo hitro in močno fiksiranje proteze.

Kdaj se odločite za poseg?

Novi implantanti se ponavadi namestijo ob enem ali več manjkajočih zob. Z namestitvijo se izognemo brušenju oziroma ožanju sosednjih zdravih zob za namestitev mostička. Primerno je tudi za slučaj, ko manjka več zaporednih zob. Do nekaj let nazaj, so zobozdravniki priporočali zgolj snemljive proteze, ki so bile fiksirane na okoliške zdrave zobe. Slednji so se lahko postopoma poškodovali zaradi mostička. Dandanes pa z implanti enostavno ustvarijo nesnemne proteze na brezzobem delu čeljusti. Možna je tudi namestitev snemne ali fiksne proteze v primeru popolne izgube zob. Z implanti se znatno poveča kvaliteta življenja, saj je proteza popolnoma stabilna in omogoča brezskrbno prehranjevanje.

Popolnoma neboleč postopek

Paciente pogosto skrbi, da so implanti preveč invazivni in bodo povzročali veliko bolečine. Temu ni tako. Pod lokalno anestezijo vam strokovnjak odrgne dlesen ter s posebnimi svedri uredi nastavek za vsadek v kost. Nato se vstavijo primerni implanti,  čeznje pa se zašije čeljust. Celjenje poteka postopoma in traja tri do šest mesecev. Postopek vsaditve traja zgolj pol ure do eno uro, kar pomeni, da gre za manj invaziven postopek. Med celjenjem pacient nima nameščene krone in lahko ob potrebi nosi protetični nadomestek.

 

Podobne objave: