Zobne luske v estetskem zobozdravstvu

Zobne luske ali fasete so tanke prevleke, ki jih zobozdravnik namesti na sprednji oziroma vidni del zob, pri tem pa je vsak furnir izdelan tako, da posnema naravno barvo zob. V zobozdravstvu se fasete uporabljajo za odpravljanje manjših kozmetičnih in ortodontskih težav, kot so rahlo krivi, razpokani in obrabljeni zobje. Če pa so zobje precej krivi in neravni, pa je potrebno ortodontsko zdravljenje. 

Dolgoletno pitje kave, kajenje in uživanje visoko pigmentirane hrane pušča davek na zobeh in jih spreminja v neprivlačen odtenek rumene in rjave barve. Na razbarvano sklenino zoba pa lahko zobozdravnik v zobni estetiki namesti zobne luske, ki so bolj bele barve. Poleg tega so veniri tudi odporni na madeže, zato se ne morejo razbarvati. Fasete so vsekakor dober način za povrnitev lepega in belega nasmeha. 

Kakšne prednosti nudijo porcelanske fasete? 

Porcelanski veniri so mnogo tanjši kot veniri iz drugih materialov, zato dajejo videz naravnih zob, poleg tega pa estetski zobozdravnik odstrani oziroma pobrusi manj naravnega zoba, na katerega bo nalepil faseto. Zobne luske pa so izdelane povsem po meri zoba, zato se mu natančno prilegajo. Kakšne pa so prednosti zobnih lusk, ki so izdelane iz porcelana? 

  • Stabilnost in daljša življenjska doba 
  • Posnemajo naravni videz zob 
  • Težje se zabarvajo 
  • Zobozdravniku ni potrebno odstraniti večjih površin sklenine zoba 

Preberite si še naslednji članek: Oznake pri slabovidnosti

Merjenje dioptrije opravi strokovnjak, in sicer s posebnimi pripomočki. Pri merjenju dioptrije je lahko ugotovljena kratkovidnost, daljnovidnost ali starovidnost.

Kako poteka postopek lepljenja zobnih lusk? 

Estetski zobozdravnik bo najprej odstranil ustrezno količino sklenine s sprednje in stranske strani zoba. Tako bodo imeli veniri dovolj prostora za namestitev, poleg tega pa bodo videti naravno. Nadaljnji postopki pa obsegajo:

  • Zobozdravnik naredi odtis zob in predlaga barvni odtenek faset, ki bo najbolje poudaril lep nasmeh. 
  • Zobozdravnik odtis zob pošlje v laboratorij, kjer izdelajo porcelanske furnirje po meri pacienta. 
  • Pri naslednjem obisku zobozdravnik nalepi estetske fasete na zobe, da preveri ustreznost in obliko. Nato sledi prilagoditev zobnih lusk in končna namestitev na zobe. 

Dentalni center Škorjanc v Ljubljani v sklopu estetskega zobozdravstva opravlja profesionalno lepljenje zobnih lusk. Pri tem nudijo kakovostne fasete iz porcelana, izdelane po meri zob. 

Podobne objave: