Hrana brez glutena je vrsta hrane, ki ne vključuje glutena, beljakovine, ki je prisotna v določenih vrstah žitaric, kot so rž, pšenice, ječmen. Za gluten je značilno, da testu daje elastičnost ter zagotavlja, da se kruh, testenine in druga podobna živila držijo skupaj.
Prehranjevanje brez glutena pa je ključno za vse tiste ljudi, ki se soočajo s celiakijo ali pa imajo intoleranco na gluten.
Kazalo strani:
Vrste hrane, ki je po naravi brez glutena
Če vas zanimajo živila brez glutena, je dobro, da najprej spoznate hrano, ki je že po naravi brez glutena. Sem sodijo sadje in zelenjava, sveže meso, ribe, perutnina, jajca, če niso predelana oziroma obdelana z dodatki, stročnice in oreščki, kot so lešniki, mandlji, fižol, leča.

Tudi mleko, jogurt in sir so brez glutena, če seveda niso obogateni z dodatki, ki vključujejo gluten. Na voljo so tudi predelani izdelki brez glutena.
Koristni nasveti za prehranjevanje brez glutena
Pomembno je, da je hrana brez glutena pripravljena in shranjena na mestu, kjer ni tveganja za stik z glutenom. Slednje vključuje uporabo najrazličnejših pripomočkov v kuhinji in površin.
Ko nakupujete brezglutenske izdelke, je ključno, da zelo temeljito preverite etiketo. Vsebina izdelkov namreč lahko vsebuje skrite vire glutena, na primer zgoščevalce.
Osebe, ki sledijo brezglutenski prehrani
Hrana brez glutena je torej najbolj primerna za ljudi s celiakijo. To je avtoimunska bolezen, ki povzroča poškodbe črevesja ob uživanju glutena. V tem primeru je torej najbolje, da gluten povsem izključite iz prehrane.
Nekateri ljudje pa se odločijo za brezglutensko prehrano zaradi drugih razlogov. Med slednje na primer sodi izboljšanje splošnega počutja.
Lahko rečemo, da je dandanes hrana brez glutena zelo široko dostopna. Lahko jo kupujete v fizičnih trgovinah ali naročate preko spleta. Kljub omenjenemu pa je zelo pomembno, da jo zelo skrbno izbirate in pripravljate. Na takšen način se namreč lahko povsem izognete težavam, in sicer zaradi kontaminacije z glutenom.
Kje je torej prisoten gluten?
Gluten je vrsta beljakovine, ki je prisotna v določenih žitaricah. Vire glutena v hrani tako predstavljajo pšenica, ječmen, rž, oves.
Kljub temu da oves sam po sebi ne vključuje glutena, pa je pogosto kontaminiran z njim, in sicer zaradi skupne pridelave, transporta ali pa predelave.