Konopljina moka

Uporaba moke iz konoplje

Konopljina moka je vključena v kategorijo superživil. Izdelana je iz konopljinih semen, katerim je bilo odvzeto olje. Semena nato zmeljejo in presejejo. Je brez glutena, vsebuje majhen delež olja, velik delež beljakovin, vitamine skupine B, vitamin A, veliko vlaken.

S konopljino moko lahko obogatite jedi, in sicer s hranili, ki jih v vsakodnevni prehrani pogosto manjka. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, zato je moka iz konoplje primerna tudi za vse tiste, ki se prehranjujejo na primer po LCHF načinu. Zlasti pa je konopljina moka dobrodošla izbira za vse tiste, ki se soočajo s celiakijo, prebavnimi motnjami ali ne trpijo glutena.

Za hitrejši občutek sitosti

Ker je konopljina moka zelo bogata z vlakninami, lahko dobro pripomore k hitrejšemu občutku sitosti. Predstavlja izvrsten dodatek jedem. Dobro se poda na primer v smuti, jogurt, zelenjavi, solatam, sokovom. Če obroku dodate moko konoplje, je izjemno hranljiv pa tudi zdrav.

Konopljina moka za kruh brez glutena
Konopljino moko lahko dodate večini pekovskih izdelkov kot alternativo moki brez glutena. Uporablja se lahko tudi za dodajanje beljakovin in vlaknin v proteinske ploščice.

Najpogosteje pa se moka iz konoplje uporablja za peko kruha, peciva, palačink. Ker je moka brez glutena, je pri peki treba dodati še kakšno drugo moko, in sicer v razmerju ena proti štiri.

Odlične hranilne lastnosti konopljine moke

Moka konoplje ima torej odlične hranilne lastnosti. Je zelo bogat vir beljakovin, ki dobro prispevajo k ohranjanju mišične mase. Prav tako vključuje veliko vlaknin, ki dobro prispevajo k normalni prebavni funkciji. Ima nizko vsebnost soli in nizko vsebnost nasičenih maščobnih kislin.

Nutricionistka Jessica Valiant v videu razlaga lastnosti in prednosti organske konopljine moke.

Moka konoplje je praviloma svetlo zelene barve in ima zelo blag, nežen okus po oreščkih. Posledično se lahko dobro prilega oziroma kombinira z drugimi jedmi. Obenem lahko moka služi tudi kot odlično vezivo za druge sestavine.

Odlična alternativa pšenični in koruzni moki

Konopljina moka predstavlja tudi odlično alternativo koruzni pa tudi pšenični moki. Bogata je namreč z vitamini B in E, prav tako s kalcijem in z vlakninami. Odlična je za peko, tudi za kuhanje. Jedem daje zelo prijetno aromo po oreščkih.

Bogata je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3. Vsebuje najboljše razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami, ki skrbijo za krepitev imunskega sistema in so nujno potrebne za zdravje.

Ne nazadnje naj omenimo še, da tovrstna moka predstavlja tudi pomemben člen v veganski prehrani.

Podobne objave: