hidravlični sistem za avto

Hidravlični sistem za avto predstavlja kompleksno mrežo komponent

Če ste voznik avtomobila, je dobro, da poznate vse njegove dele in vloge, ki jih opravljajo med vožnjo. Veste, kakšna vlogo ima hidravlični sistem za avto? Gre za zelo kompleksno mrežo komponent, ki skupaj skrbijo za učinkovito delovanje vozila.

Omenjeni sistem za prenos sile z ene lokacije na drugo v vozilu uporablja tekočine. Slednje omogoča delovanje več kritičnih funkcij. Je ključnega pomena za delovanje več komponent v avtu – vključno s krmiljenjem.

Delovanje avtomobilskega hidravličnega sistema

Za delovanje avtomobilskega hidravličnega sistema je seveda potrebnih kar nekaj delov. To so hidravlična črpalka, hidravlični cilindri, ventil, cevi in pesta.

Hidravlična črpalka je tisti del, ki skrbi za ustvarjanje tlaka, ki je potreben za premikanje tekočine skozi sam sistem. Za hidravlične cilindre pa je značilno, da vključujejo hidravlične tekočine in ustvarjajo gibanje, kadar na tekočino deluje pritisk.

deli hidravličnega sistema za avto
Hidravlični črpalke so deli hidravličnega sistema za avto, ki so na voljo v različnih oblikah in velikostih, vendar se lahko tudi pri njih pojavi nekaj pogostih napak.

Ventili v sistemu skrbijo za kontrolo hidravlične tekočine in ji zagotavljajo, da se lahko premika v pravo smer. Cevi in pesta pa skrbijo za prenašanje hidravlične tekočine skozi sistem. Če kateri od omenjenih elementov odpove, hidravlični sistem za avto preneha delovati.

Najpogostejše okvare avtomobilskega hidravličnega sistema

Seveda se tudi avtomobilski hidravlični sistem lahko hitro okvari. Najpogostejše okvare v povezavi s tem so izguba tlaka, kavitacija v vstopnem filtru, obraba komponent.

Z izjemo najnovejših modelov vozil, ki uporabljajo električni servo volan, večina servo volanskih sistemov uporablja hidravlično črpalko in ventile. Črpalka se vrti neprekinjeno, ko se motor vrti, kar ustvarja visoke tlake v tekočini za servo krmiljenje. Tekočino je treba občasno zamenjati, da zagotovite dolgo življenjsko dobo tesnil znotraj hidravličnega sistema za avto.

Izguba tlaka v sistemu lahko povzroči izgubo moči ali hitrosti jeklenk. Je posledica puščanja tekočine. Kavitacija v vstopnem filtru je lahko posledica kopičenja umazanije na vstopnem filtru. Ker so komponente na hidravličnem avto sistemu zaradi trenja in stika med seboj nenehno izpostavljene obremenitvam, lahko seveda sčasoma izgubijo svojo učinkovitost.

Primerno vzdrževanje hidravličnega avtomobilskega sistema

Dobro je, da si zapomnite, da je lahko pravilno vzdrževanje avtomobilskega hidravličnega sistema pomembno za preprečevanje številnih okvar. Če se denimo pojavijo morebitni znaki za okvaro, je najbolje, da svoj avtomobil takoj odpeljete na temeljit pregled v servisno delavnico.

Po pregledu avta pri strokovnjaku vam bo takoj znano, kateri rezervni deli za avto pridejo v poštev za nakup.

Posledice okvare hidravličnega sistema za avto

Posledice okvare na avtomobilskem hidravličnem sistemu so lahko precej resne. Lahko se okvari servo volan, zavore, menjalnik.

V primeru okvare je torej dobro upoštevati nekatere nasvete strokovnjakov. Če gre na primer za nekoliko starejše vozilo, pri katerem poči cev, se priporoča, da se pred začetkom potovanja pogleda pod avto in na takšen način ugotovi, ali tam pušča kakšna tekočina.

Podobne objave: