Ekspanzijska posoda za avto

Kaj zagotavlja ekspanzijska posoda v našem vozilu

Vozilo se lahko med delovanjem precej hitro segreje. To je zlasti značilno za območje motorja. Tam se namreč dogaja proces notranjega izgorevanja goriva. V praksi pa to seveda pomeni, da potrebujemo dovolj učinkovit sistem hlajenja. Ta lahko vzdržuje primerno temperaturo tudi na najbolj vročih avto elementih oziroma komponentah.

Da lahko motor v vozilu deluje pri optimalnih pogojih, veliko pripomore tudi ekspanzijska posoda. Uporablja jo veliko vozil, da sploh normalno lahko delujejo. Takšna posoda za avto namreč zagotavlja, da se ogreta hladilna tekočina ustrezno razširi, ne da bi pri tem poškodovala avto cevi.

Poglavitna naloga ekspanzijske posode za avto

Ključna naloga, ki jo ima ekspanzijska posoda za avto, je ta, da učinkovito shranjuje odvečno hladilno tekočino. Slednja je sestavljena iz 50 % antifriza ter 50 % vode. Mešanica pa je narejena pravzaprav z dobrim namenom. V zimskem času bi namreč voda lahko hitro zamrznila, še posebej ko bi vozilo stalo na mestu. To pa bi poškodovalo tako cevi kot tudi hladilnik.

Ekspanzijska posoda
Ekspanzijska posoda učinkovito shranjuje odvečno hladilno tekočino

Če vozilo torej ne bi vsebovalo ekspanzijske posode, bi odvečna oziroma razširjena tekočina ušla iz samega sistema. To pa, vemo, bi lahko povzročilo zelo veliko škodo oziroma stroškov. Hladilni blok bi morali namreč vedno ponovno popravljati in ga napolniti z antifrizom oziroma z vodo.

Nivo tekočine v avtomobilski ekspanzijski posodi

Dobro je, da se preverja tudi sam nivo tekočine v ekspanzijski posodi v vozilu. Takšno delo lahko opravi kar mehanik. To stori z namenom, da se povsem prepriča, ali avto motor deluje dovolj dobro oziroma učinkovito.

Kako ročno odstraniti odvečno hladilno tekočino iz ekspanzijske posode za avto

Če na primer nivo tekočine v posodi nenadoma pade, to pomeni, da katera od cevi pušča oziroma da pušča tesnilo. Slednje pa se nahaja med motornim blokom in cilindri.

Pravočasna menjava ekspanzijske posode za vozilo

Ekspanzijska posoda za avto je torej del sistema klima naprave. Tja se sprošča odvečni plin, in sicer zaradi previsokega tlaka – ko popusti ekspanzijski ventil. Ko je temperatura plina nižja, se plin ponovno vrne v sistem ohlajanja. Če v tem primeru ne bi bilo ekspanzijske posode, bi se torej plin izločal skozi varnostni ventil v zrak.

Poškodovana avto ekspanzijska posoda vam ne more omogočiti vrnitev plina v sistem. Posledično je takšno posodo za avto potrebno pravočasno oziroma čim prej zamenjati.

Podobne objave: