Meglenke uporabljamo ob zmanjšani vidljivosti zaradi megle

Avtomobilske meglenke so vrste luči oziroma razsvetljave, ki se uporablja, ko je zaradi megle lahko precej zmanjšana vidljivost. To je v resnici daleč najbolj enostavna definicija, ki naj bi jo razumeli prav vsi. Kljub temu pa, ko sedemo za volan, takšno znanje še ni dovolj.

Pametno je poznati, katere so najbolj pogoste napake, ki se pojavijo ob uporabi meglenk. Prav tako tudi, na kaj o uporabi tovrstnih luči opozarjajo oziroma kažejo raziskave.

Pravilno vklapljanje prednjih in zadnjih meglenk

Za razliko od drugih vrst avto luči prednjih ter zadnjih meglenk ne smemo vklapljati obenem. To moramo namreč storiti posebej, torej s povsem ločenima korakoma. Razlog za to pa je v drugačnem namenu uporabe omenjenih meglenk.

prednje avtomobilske meglenke
Avtomobilske meglenke so vrste luči oziroma razsvetljave, ki se uporablja, ko je zaradi megle lahko precej zmanjšana vidljivost.

Prednje meglenke so na vozilu nameščene zato, da lahko ponoči v gosti megli zmoremo bolje videti cesto, ki je pred nami. Njihov svetlobni snop je širok ter razpršen. Osvetljujejo pa zlasti cesto in njen rob. Takšna vrsta osvetljevanja se je izkazala za učinkovito torej predvsem ponoči ter v gosti megli, ko je treba voziti dovolj počasi.

Zadnje avto meglenke pa se po drugi strani uporabljajo v primeru, ko želimo, da nas vozniki, ki v gosti megli vozijo za nami, bolje vidijo. Za njih je značilno, da so izjemno močna vrsta avto luči.

Kdaj se meglenke najpogosteje napačno uporabljajo

Še posebej pozimi je moč opaziti, da se meglenke daleč najpogosteje napačno uporabljajo. Na slednje so dobro pokazale tudi številne raziskave, ki so nastale s pomočjo anket. Vemo, da so v zimskem času dnevi precej krajši, vreme je pogosto oblačno, megleno, padavine v tem času prav tako niso ravno najbolj redek pojav.

Kako delujejo meglenke

Več si preberite v članku na povezavi: https://bencin.si/meglenke-uporabljamo-ob-zmanjsani-vidljivosti-zaradi-megle/

Podobne objave: