avtomobilske luči

Vrste luči pri vozilu

K osvetlitvi avtomobila sodijo vsi tisti viri svetlobe, ki jih najdemo na njem ali v njem. Žarometi so najpomembnejše avtomobilske luči. Njihova glavna naloga je omogočiti čim boljšo vidljivost, tudi v zahtevnejših razmerah. Za nemoteno in varno vožnjo so prav tako pomembni delujoči smerniki. Posledično so v veljavi zelo jasni predpisi o tem, katere vire svetlobe mora imeti prav vsako vozilo ter kako ti viri delujejo.

Žarometi so luči, ki so nameščene na sprednji strani avta. Lahko svetijo rumeno ali belo. Seveda imajo tudi svojo estetsko vrednost, prav tako vloge, s pomočjo katerih nas lahko varno pripeljejo do cilja.

Zadnje luči

Zadnje avtomobilske luči se nahajajo na zadnjem delu. Svetijo belo, rumeno ali rdeče. Njihov ključni namen pa je predvsem omogočiti varen potek prometa. Ločimo več vrst zadnjih luči, na primer zavorne luči, smerniki, luč za vzvratno vožnjo, zadnje meglenke, stranske pozicijske luči.

več vrst avtomobilskih luči
Zadnje avtomobilske luči ločimo na več vrst, na primer zavorne luči, smerniki, luč za vzvratno vožnjo, zadnje meglenke, stranke pozicijske luči.

V cestnem prometu so predvsem pomembni smerniki. Te pogosto pogovorno imenujemo kar žmigavci. Drugim udeležencem v prostoru pa z njimi sporočamo, v kateri smeri se želimo premikati. Z zakonodajo sta zelo jasno določena svetloba in frekvenca utripanja. V skladu z zakonom torej luči utripajo na obeh straneh vozila – tako spredaj kot zadaj. Takšne luči za avto utripajo z enako frekvenco, in sicer 90 utripov na minuto.

Razlika med halogenskimi, ksenonskimi in LED žarometi

V današnjem času se navadno uporabljajo trije sistemi žarometov. Poleg halogenskih žarnic izstopata še dva sistema. To so ksenonske luči in LED žarometi.

Halogenski žarometi se uporabljajo standardno. Takšne luči so zaradi dobrega razmerja med ceno ter zmogljivostjo še danes zelo priljubljene ter veljajo za naslednjo stopnjo razvoja žarnic. Kakovostne halogenske žarnice omogočajo dolgo življenjsko dobo ter enakomerno osvetlitev. Med klasične izvedbe sodijo žarnice H3, HB3, HT ter H9.

Razlika med halogenskimi, ksenonskimi in LED avtomobilskimi lučmi – objektivna primerjava

Razmeroma novi na trgu so ksenonski žarometi. V primerjavi s halogenskimi avto lučmi imajo veliko prednosti, na primer lahko oddajajo dvakrat več svetlobe. Za slednje potrebujejo precej manj energije. Njihova barva na moč spominja na dnevno svetlobo. Različna obremenitev vozila je mogoča zaradi samodejne regulacije dolžine svetlobnega snopa. Ksenonski žarometi imajo dolgo življenjsko dobo. V celotni življenjski dobi avta jih je navadno treba zamenjati zgolj enkrat.

Podobne objave: