SSL certifikat – kriptografski protokol za varno komunikacijo na medmrežju

Ste kdaj premišljevali o tem, kaj pravzaprav pomeni kratica SSL, ki je povezana s certifikati, ki se uporabljajo na medmrežju? SSL je kratica za Secure Sockets Layer. SSL certifikat je tako kriptografski protokol, ki vam omogoča popolnoma varno spletno komunikacijo. 

Varna komunikacija na spletu v praksi pomeni, da ste pri brskanju po spletnih straneh oziroma trgovinah ali med e-poštnim komuniciranjem v popolnoma varnih rokah. Sicer pa se protokol SSL najpogosteje uporablja pri delovanju spletnih trgovin. Tukaj se namreč še posebej pojavlja potreba po prenosu podatkov zaupne narave. 

Komunikacije preko varnih povezav na ‘netrgovskih’ straneh 

Vse bolj pogosto pa se SSL certifikat se uporablja za varno komunikacijo na spletu. Če boste tudi vi želeli, da se na vaši spletni strani uporablja popolnoma varne povezave, boste morali namestiti SSL certifikat. 

Vrste SSL certifikatov 

Pri izbiri SSL certifikata boste imeli na razpolago več izbire. Lahko se boste odločili za samopodpisani SSL certifikat, ki se izdaja brez preverjanja, posledično ta vrsta ni najbolj vredna zaupanja. Po preverjanju lastništva domene se vam lahko izda DV SSL certifikat. Po preverjanju organizacije pa se vam lahko izda OV SSL certifikat ali EV SSL certifikat. Za slednega je značilno, da se izdaja v skladu z najvišjimi standardi. 

Kdaj se obiskovalcu vaše spletne strani odpre varnostno opozorilo?

Če boste na svoji spletni strani z varno uporabo uporabljali SSL certifikat, ki ni bil podpisan s strani zaupanja vredne organizacije ali ki ni bil izdan za pravo domeno, se bo obiskovalcem vaše spletne strani v sodobnih brskalnikih odprlo varnostno opozorilo ali pa jim bo obisk vaše spletne strani pod določenimi pogoji celo popolnoma onemogočen. 

Enako se bo zgodilo, če boste na svoji spletni strani z varno povezavo uporabljali SSL certifikat, ki mu je že potekla veljavnost ali pa mu je bila veljavnost preklicana, na primer če je prišlo do kakršnih koli zlorab. 

Za še več informacij o pravi izbiri SSL certifikata lahko že sedaj pobrskate na spletni strani domenca.com, ki vam ponuja še vrsto drugih izjemno koristnih informacij za vašo spletno stran. Preverite!

Podobne objave: