Vožnja z motorjem je bolj varna s primerno opremo

Vožnja s kakršnimkoli motorjem je izredno zabavna. Je pa tudi res, da je zelo nevarna. Sodeč po različnih raziskavah je življenje motorista do 30x bolj ogroženo kot življenje voznika avtomobila. Te podatki niso namenjeni, da bi ustrašili bodoče voznike motorja pred vožnjo. Namenjeni so izpostavitvi pomembnosti uporabe ključne motoristične opreme, ki lahko reši življenje motorista v mnogih situacijah. Obenem pa primerna motoristična oprema zaščiti ključne dele telesa, ki so izredno izpostavljeni v nesrečah. Voznik je tako tudi zaščiten pred mnogimi nadlogami, kot so žuželke, leteči kamenčki ipd.

Motoristična čelada varuje najbolj pomemben del vsakega motorista

Čelada je prvi in najbolj pomemben del varnostne motoristične opreme za motorje vseh velikosti. Namenjena je zaščiti glave motorista, saj je to del telesa, ki je zelo izpostavljen poškodbam. Vgrajen vizir ima nalogo zaščite voznika pred vetrom, žužki ter drugo nadlogo, ki se nahaja v njegovi okolici. Padci z motorjem velikokrat izgledajo tako, da voznik z veliko silo pade na grobo cestišče, kjer lahko pride do velikih poškodb kože na obrazu, rokah in nogah. Čelada prepreči poškodbe obraza in zavaruje motorista pred možganskimi travmami. Priporočljivo je, da tudi na krajše razdalje nosimo čelado, saj so tudi padci pri nizkih hitrostih lahko usodni.

Motoristične rokavice zaščitijo roke pred mnogimi nevarnostmi

Strokovnjaki za varnost na cesti močno priporočajo uporabo kakovostne motoristične opreme. Rokavice so zelo visoko na seznamu pomembne opreme z dobrim razlogom. To pa zato, ker so pri padcih z motorjem roke vedno najbolj izpostavljene. Tako je to prvi del telesa, ki udari v cestišče in druge ovire. Če roke motorista v kritični situaciji nimajo nobene zaščite, hitro pride do zlomov kosti, izgube kože ali celo izgube prstov, zaradi resnih poškodb.

Pri daljši vožnji se vozniku motorja lahko pričnejo potiti roke. S tem izgubi del oprijema krmila motorja, kar morda sploh ne opazi dokler ni prepozno. Rokavice pa preprečujejo izgubo nadzora krmila, zaradi potu, dežja in drugih elementov narave, kar močno poveča varnost med vožnjo.

Ključna motoristična oprema sta tudi jakna in hlače

Eden izmed najbolj razširjenih kosov opreme za motoriste vseh vrst, stilov in okusov je motoristična jakna. Vozniku doda določen izgled in stil, vendar tudi visok nivo varnosti. Namenjena je gretju motorista med vožnjo v mrzlih mesecih ter hlajenju v vročih. Na voljo so različni materiali iz katerih so narejene motoristične jakne, ki so namenjene za vožnjo v poletnih ali zimskih mesecih. Dejstvo pa je, da pri vožnji v katerikoli sezoni bo motorista bolj zeblo, kot mu bilo vroče. Pri padcih pa je to izredno pomemben kos motoristične opreme, saj zavaruje telo pred odrgninami cestišča in drugimi poškodbami.

Hlače za motoriste so velikokrat spregledane s strani mnogih lastnikov motorja. Razlogi za to niso znani, vendar imajo zelo pomembno varnostno komponento. To pa je varovanje kolen in drugih delov nog pred poškodbami, ki se zgodijo pri padcih. Navadne hlače bo kontakt s cestiščem hitro uničil, kar izpostavi kožo na nogah motorista številnim poškodbam. Motoristične hlače pa so izredno trpežne in se ne scefrajo med padci.

Podobne objave: