Zavarujmo svojo glavo med vožnjo s skuterjem

Vožnja s skuterjem daje vozniku občutek svobode. Res pa je, da je vsaka vožnja nevarna. Tako so poškodbe glave izredno pogoste med vozniki različnih motornih koles, motorjev in trikolesnikov. Temu je tako, saj so vozila z dvema kolesoma izpostavljena raznim nesrečam. Skuterji postajajo vedno bolj popularni v mestih in predmestnih predelih. Vozijo jih mlajši in tudi starejši ljudje, saj so izredno priročni ter ne porabijo veliko goriva. Veliko pa lahko vsak voznik skuterja naredi, če nosi čelado za skuter. Tako zavaruje svoj najbolj pomemben del telesa pred lažjimi in resnimi poškodbami.

Ohranite celo glavo na motorju

Vsak ozaveščen motorist si pred vožnjo zavaruje telo. Tako prepreči veliko možnih poškodb, ki lahko nastanejo kot posledica padcev, trkov in drugih udarcev. Čelada za skuter pa nam zavaruje glavo, obraz ter oči pred različnimi nevarnostmi. 

V današnji ponudbi motoristične opreme za skuter lahko opazimo različne vrste čelad

Različne raziskave so pokazale, da imajo motoristične čelade različne prednosti, ki so nam morda neopazne, kot so:

  • Zmanjšanje možnih poškodb glave za 90%
  • Drugi vozniki lažje opazijo motorista, ki nosi čelado
  • Zaščita glave pred insekti, letečimi predmeti ipd.

Različne oblike čelade za skuter

V današnji ponudbi motoristične opreme za skuter lahko opazimo različne vrste čelad. Dve najbolj popularni obliki pa sta:

Čelada za skuter, ki pokrije celo glavo

To je najbolj varna izbira za vse motoriste. Taka čelada nam pokrije celotno glavo in ščiti obraz s kvalitetnim vizirjem, ki je odporen na udarce. Je tudi primerna oprema za daljše vožnje, saj ščiti naš obraz pred vetrom, letečimi insekti, UV žarki ter drugimi nevšečnostmi.

Odprta čelada, ki zavaruje večino glave

Odprte čelada zavarujejo približno ¾ celotne glave. So primerne za krajše vožnje pri nizkih brzinah. Niso pa opremljene z vizirjem, zato je priporočljiva nošnja očal ali druge zaščitne opreme za naše oči.

Načeloma je vedno priporočljiva nošnja čelade za skuter, ki pokrije celotno glavo. Temu je tako, saj s tem močno zmanjšamo možnost nastanke različnih poškodb, kot so travme možganov, poškodbe oči ipd.

Napotki za nakup zaščite za glavo

Ko kupujemo katerokoli motoristično opremo, moramo upoštevati nekaj osnovnih načel za lažjo izbiro. Tako je pomembno, da:

Izberemo stil zaščitne opreme

Dejstvo je, da bomo lažje in z manj motnjami vozili svoj skuter, če se bomo počutili dobro. Tako se moramo odločiti za stil čelade za skuter, hlač, jaken, rokavic ipd. Ko bomo imeli izbran svoj stil, pa upoštevajmo funkcionalne in varnostne lastnosti motoristične opreme. Odprte čelade nudijo več svobode, vendar manj zaščite. To je tudi razlog, da so velikokrat cenejše. Polne čelade pa zavarujejo tudi naš obraz, kar močno zniža možnost nastanka poškodb ob padcih in trkih z motorjem.

Izmerimo velikost in obliko naše glave

Ko imamo izbran stil in obliko čelade, je čas, da izmerimo našo glavo. Idealno bi bilo, če bi jo lahko izbrano čelado fizično preizkusili, vendar to ni vedno mogoče. To je še posebej res, če kupujemo preko spleta. Če imamo težave, lahko prosimo nekoga, da slika našo glavo s strani, da ugotovimo, če je bolj ovalne, okrogle ali druge oblike.

Pred vožnjo preizkusimo čelado

Izredno pomembno je, da nekaj časa nosimo izbrano čelado preden se odpravimo na vožnjo. Priporočljivo je, da jo nosimo vsaj 30 minut preden se usedemo na motor. Temu je tako, saj tako hitro ugotovimo, če nam bo postalo preveč neudobno med vožnjo. Če se to zgodi, lahko prodajalca zaprosimo za izbiro druge čelade za skuter.

Na spletni strani www.yogi.si lahko izbiramo med ogromnim številom visoko-kvalitetne motoristične opreme, delov za motor ter oblačil in obutve. 

Podobne objave: