Oskrba starejšega človeka obsega številne funkcije

Način življenja je za večino med nami postal prehiter, zato je težko poskrbeti za celovito oskrbo, nego ter varstvo starostnika. Najbolje je, da nam pri tem pomaga izkušeni pa tudi strokovno podkovani oskrbnik. Še posebej rizične skupine so starostniki, ki živijo povsem sami in nimajo svojcev. Prav tako so rizični starostniki, ki živijo na oddaljeni in ne toliko obljudeni lokaciji. V tem primeru je redna profesionalna pomoč še toliko bolj dobrodošla.

In če iščem pomoč na domu, na koga se lahko obrnem? Kolikšna je cena? Katere funkcije tovrstna pomoč zagotavlja? S takšnimi in podobnimi vprašanji se ukvarjajo osebe, ki želijo na čim učinkovitejši način pomagati starejšim oziroma onemoglim osebam. 

Pomoč na domu obsega številne funkcije

Pri iskanju pomoči starejši osebi na domu smo še posebej pozorni na strokovnost in izkušenost oskrbnika. Poleg oskrbe in nege je dobro, da takšen strokovnjak hkrati postane tudi zelo dober prijatelj starostnika. S svojo prisotnostjo mu tako še bolj polepša dan.

Oskrba starejšega človeka na domu obsega številne funkcije. Te so določene predvsem glede na želje ter potrebe starostnika. Če je povsem samostojen in pomoč potrebuje le pri težjih vzdrževalnih delih, je naloga oskrbnika zlati druženje in sporazumevanje z njim. Na takšen način mu omogoča učinkovit socialni stik. Svojcem zagotavlja, da v času njihove morebitne odsotnosti ni osamljen. Pomoč na domu je lahko začasna ali pa vsakodnevna. Cena za tovrstno storitev se giblje nekje med 5 in 15 evri na uro.

Preberite naslednji članek: Redna košnja ohranja naš travnik v najboljšem stanju

Vsak lastnik travnika si želi, da bi ta ohranjal svojo sijočo barvo in izgled čim dalj časa. Veliko ljudi pa se ne zaveda pomembnosti redne košnje trave pri ohranjanju njenega zdravja. Redna košnja zagotavlja gosto, lepo in zdravo trato, ki je prijetna za hojo. Travo kosimo v času rasti. 

Pomoč na domu za nepokretne oziroma invalide

Kaj pa če iščem pomoč na domu za nepokretno oziroma invalidno osebo?  V tem primeru je najprej izjemnega pomena, da je bivalni prostor za takšno osebo sploh dostopen oziroma dovolj ustrezen. Ključno vlogo ima tudi samo ležišče oziroma postelja. Zagotovljena mora biti nastavitev višine ter naklona postelje. To je lahko skrbniku v zelo veliko pomoč pri vstajanju pa tudi leganju osebe.

V tem primeru pomoč na domu vključuje tudi jemanje oziroma odmerjanje zdravil. Pri invalidnih osebah pa je še toliko bolj zaželena pomoč pri oblačenju, gibanju, hranjenju, negi, ne nazadnje tudi pri umivanju. Ker nepokretna oseba večji del časa preživi v postelji, je nujna tudi redna in dosledna fizioterapija ter razgibavanje, preoblačenje oblačil in posteljnine. Cena je odvisna zlasti od trajanja pa tudi od vrste pomoči. Giblje se nekje med 3 in 10 evri na uro.

Preberite si še naslednji članek: Za hitro ter enostavno osvežitev vašega doma

Tapete za steno se seveda ponašajo s še eno od številnih prednosti. Z njimi boste lahko namreč prekrili številne nepravilnosti na steni.

Hodulje ali rolatorji so pripomočki za hojo. Na voljo so v najrazličnejših oblikah ter dimenzijah. Tovrstni medicinski pripomočki so zlasti dobrodošla izbira za starejše ljudi, ki se soočajo s težavami ravnotežja in okrevanja po operacijah. Preberite več … Tehnični vidiki in praktičnost izbrane hodulje.

Podobne objave: