Zaščitimo svoja kolena pred poškodbami

Koleno je največji sklep v človeškem telesu. Temu je tako, saj prenaša težo celega telesa. Zato mora imeti največjo moč in dobro gibljivost. Vsakodnevne aktivnost, kot je hoja po cesti, hoja po stopnicah in dvigovanje težjih predmetov lahko povečajo obremenitev naših kolen. To je tudi razlog, da veliko ljudi uporablja opornice za kolena. Pomagajo pa lahko tudi ljudem s poškodbami v nožnih sklepih, saj jim omogočajo določeno mero mobilnosti in olajšanje bolečine. V fizioterapiji pa se opornice uporabljajo za zdravljenje različnih poškodb nožnih sklepov.

Nudenje podpore našim kolenom

Za svoje telo skoraj vsak posameznik v nekem trenutku potrebuje različno zdravstveno opremo v obliki medicinskih pripomočkov za gibljivost. To je še posebej res za najbolj obremenjene in mehanične dele telesa, kot so kolena in drugi sklepi. Velikokrat se zgodi, da nam opornica za koleno lahko olajša veliko bolečin pri različnih poškodbah noge. Nudi nam strukturno oporo pri premikanju noge. Obenem pa sklepu pomaga prenašati težo telesa, kar močno olajša okrevanje po različnih operacijah in poškodbah.

Tako poznamo različne opornice, ki so:

Športne oziroma profilaktične opornice za koleno

Športne opornice so namenjene preprečevanju poškodb kolena pri kontaktnih in drugih športih.

Rehabilitacijske opornice za koleno

Opornice za rehabilitacijo so namenjene ljudem, ki okrevajo po različnih operacijah nožnih sklepov. Narejene so tako, da nudijo visok nivo stabilnosti kolenom po poškodbi. Obenem pa preprečujejo hitre in neprimerne gibe, ki bi lahko bili škodljivi za koleno.

Navadne oziroma funkcionalne opornice za koleno

Namenjene so ljudem, ki imajo težave s koleni. Enako pa jih lahko uporabijo posamezniki, ki so prestali razne poškodbe ali imajo druge težave s sklepi.

Opornica nam nudi strukturno oporo pri premikanju noge. Obenem pa sklepu pomaga prenašati težo telesa, kar močno olajša okrevanje po različnih operacijah in poškodbah.

Opornice olajša kolenom prenašanje teže telesa

Bolezni kot so artritis, osteoporoza in različna vnetja lahko povzročijo močno bolečino v kolenih. Ta pa se stopnjuje s hojo, tekom ipd. Simptome različnih zdravstvenih težav lahko olajšamo z opornico za koleno. Tako lahko prizadeto kolono ojačamo, saj bo opornica prevzela dobršen del teže in jo prenesla na druge dele noge. Tako se razbremeni stres na prizadetem delu noge, ter se ga razporedi na druge dele. To pa pohitri okrevanje in olajša uporabo bolne noge.

Nošenje funkcionalne ali športne opornice za koleno pa lahko tudi uporabimo v vsakodnevnem življenju. Tako pri različnih športnih podvigih, kot je tek, pohodi v naravo ipd. zmanjšamo možnost zvinov, nategov in drugih poškodb kolena in mišic v nogi. Z opornico bomo zavarovali svoje zdravje in preprečili poškodbe, ki so lahko dokaj resne za našo telesno mobilnost.

Podobne objave: