Rolator hodulja

Tehnični vidiki in praktičnost izbrane hodulje

Hodulje ali rolatorji so pripomočki za hojo. Na voljo so v najrazličnejših oblikah ter dimenzijah. Tovrstni medicinski pripomočki so zlasti dobrodošla izbira za starejše ljudi, ki se soočajo s težavami ravnotežja in okrevanja po operacijah.

V osnovi se hodulje delijo na takšne s kolesi in na tiste z brez. Na voljo so hodulje na štirih, treh in dveh kolesih. Hodulje brez koles pa se delijo na fiksne, zložljive in na recipročno zložljive.

Poglavitna naloga rolatorja

Ena od daleč najpomembnejših nalog rolatorja je omogočanje udobnega premikanja ter nudenja opore v primeru vrtoglavice ali slabosti. Med seboj se tovrstne naprave razlikujejo tudi glede na obliko zgornjega dela pa tudi glede na ostale ergonomske dodatke, kot so na primer opora za podlakti, dva ročaja, dokomolčna opora, zložljiv sedež, podpazdušna opora, medenična opora, mizica z ročaji.

Rolatorji za starejše, ki imajo težave z ravnotežjem in okrevajo po operacijah.
Hodulje oz. rolatorji za starejše ljudi, ki se soočajo s težavami ravnotežja in okrevanja po operacijah.

Izbira hodulje je odvisna od več faktorjev. Večina oseb izbere takšen pripomoček predvsem glede na samo funkcionalnost. Pred izbiro oziroma nakupom se je zagotovo pametno vprašati tudi, ali je izbrana hodulja dovolj praktična in ali ustreza potrebam in zdravstvenemu stanju uporabnika.

Še drugi dodatki rolatorja

Nekateri tovrstni izdelki imajo na sprednjem delu dodan še sedež ali pa košaro. Takšen dodatek je še posebej dobrodošel v primeru vrtoglavice, ker nudi učinkovito oporo v trenutku slabosti, ko uporabnik izgubi nadzor nad svojim telesom.

Dodatek, kot je košara, pa je uporaben predvsem za obiske trgovin. Sedež odlično služi tistim uporabnikom, ki pri hoji potrebujejo nekaj opore ter si med nekoliko daljšimi sprehodi privoščijo udoben počitek na sedežu.

Teža in stabilnost hodulj

Med seboj pa se rolatorji razlikujejo tudi po teži in po stabilnosti. Stabilnejši so tisti, ki so seveda težji. Stabilnost pa je izjemno pomembna tako med hojo po ravnem terenu kot tudi po klancu, ne nazadnje tudi med usedanjem, vstajanjem ter sedenjem. Kljub temu pa preveč težka hodulja lahko prinaša kar nekaj težav.

Rolatorji se med seboj razlikujejo po teži in po stabilnosti. Stabilnost je izjemno pomembna med hojo po ravnem terenu kot tudi po klancu, ne nazadnje tudi med usedanjem, vstajanjem ter sedenjem.

Lažje hodulje se precej lažje spravi v avto, na avtobus ali pa v taksi. Za praktične takšne naprave je značilno, da se lahko povsem preprosto zlagajo. Pri zlaganju je med njimi precej razlik. Nekatere se namreč zložijo tako, da zmanjšujejo površino, in sicer z namenom, da zavzamejo le malo prostora.

Masaža celega telesa se uporablja za sprostitev mišic, izboljšanje krvnega obtoka, preprečevanje in zdravljenje poškodb ter pomoč pri hitrejšem okrevanju. Če vas zanima, se lahko vpišete v tečaj masaže v Mariboru.

Podobne objave: