Kopalniški ventilatorji

Različne vrste kopalniških ventilatorjev

Kopalniški ventilatorji so naprave, ki se uporabljajo zlasti za odvajanje vlage in za preprečevanje neprijetnih vonjav v kopalnici. Z njihovo pomočjo lahko ustvarimo precej čistejši pa tudi kakovostnejši zrak.

V primeru uporabe kopalniškega ventilatorja se zrak odvaja skozi prezračevalno cev ali odprtino v fasadi. Za nekatere modele je značilno, da vključujejo vgrajene filtre. Njihova naloga pa je zadrževanje prašnih delcev in mikrobov, ko se naprava vključi.

Vgrajevanje ventilatorjev v kopalnici

Kopalniški ventilatorji se lahko vgrajujejo v strop, v steno ali pa v prezračevalno cev v kopalnici. Naprave se lahko upravljajo kar ročno ali pa avtomatsko. Za avtomatske modele je značilno, da delujejo na baterije ali pa na električno energijo.

kopalniški ventilatorji za svež zrak v kopalnici
Pred nakupom kopalniških ventilatorjev se podrobneje seznanite z načini namestitve.

Ena od največjih prednosti ventilatorjev v kopalnicah je ta, da v prostoru lahko ohranjajo svež zrak in da skrbijo za preprečevanje nastajanja plesni.

Vrste ventilatorjev za kopalnice

Ko boste kupovali ventilator za kopalnico, vam bodo na voljo različne vrste. Lahko boste izbrali aksialni ali pa centrifugalni kopalniški ventilator.

Za prvi tip je značilno, da ima vrteče lopatice, ki skrbijo za nadzorovanje pretoka zraka in da zajet zrak v prostoru potiskajo vzdolž osi ventilatorja v odvodni kanal pri nizkem tlaku. Tako se ustvarja zelo natančen in konstanten pretok zraka. Naprava se najpogosteje namešča v manjših stanovanjskih prostorih – ne samo v kopalnici, lahko tudi na primer v kuhinji.

Kopalniški ventilatorji so veliko bolj razburljivi in ​​pomembni za dom, kot si predstavljate! Dober kopalniški ventilator bo odstranil neželeno vlago in vonjave, v nekaterih domovih pa je edini vir mehanskega prezračevanja, ki ohranja vaš notranji zrak svež in zdrav.

Centrifugalni ventilatorji so v primerjavi z aksialnimi močnejši. Uporabljajo pa se predvsem tedaj, ko je potreben večji pretok zraka pri večjih tlakih. Navadno jih uporabljajo za prezračevane in hlajenje v industriji. V kopalnice pa se navadno vgrajujejo tedaj, ko je prostor lociran nekje na sredini stanovanja in okrog njega ni zunanjih sten.

Primerna izbira kopalniškega ventilatorja

Na to, katero vrsto ventilatorja za kopalnico ali kak drug prostor boste izbrali, ne vpliva zgolj en dejavnik, temveč kar nekaj.

V prvi vrsti je ključno, kakšen je prostor, kjer bo naprava vgrajena in kakšne so prezračevalne cevi.

Če bo denimo ventilator vgrajen v zunanjo steno, potem je aksialni ventilator najprimernejša izbira.

Aksialni kopalniški ventilatorji zaradi preprostejše konstrukcije zahtevajo precej manj vzdrževanja koto pa centrifugalni. Za dovolj učinkovito delovanje obeh vrst pa je seveda potrebno redno vzdrževanje.

Podobne objave: