Ustrezna montaža stropnih luči

Prav vsakemu ambientu ustreza drugačen dizajn pa tudi drugačen tip luči. Najpomembneje je, da izberete najbolj ustreznega in soba bo zaživela kot nova.

Stropna svetila se najlažje pritrjujejo s pomočjo kavljev z navoji in s pomočjo zidnih vložkov. Ker je strop v prostorih najpogosteje izdelan iz trdega betona, je pri montaži luči na strop najbolje uporabiti vrtalno kladivo. Pozorni pa morate biti tudi na to, da sami med montažo stabilno stojite, na primer na hišnem stolu ali pa na lestvi. Med delom obvezno uporabljajte očala za zaščito, ker vam tako prah ne bo zašel v oči.

Pred pričetkom pritrjevanja luči na strop se obvezno prepričajte, ali je na mestu, kjer boste vrtali, kakšna napeljava, na primer vodovod ali elektrika. Izklopite varovalko ter se prepričajte s pomočjo detektorja kovin. Šele ko ste povsem prepričani, da ni ničesar, kar bi vas oviralo, lahko pričnete z vrtanjem luknje.

Prvi koraki pri pritrjevanju luči na strop

Pred pričetkom pritrjevanja luči na strop se obvezno prepričajte, ali je na mestu, kjer boste vrtali, kakšna napeljava, na primer vodovod ali elektrika. Izklopite varovalko ter se prepričajte s pomočjo detektorja kovin. Šele ko ste povsem prepričani, da ni ničesar, kar bi vas oviralo, lahko pričnete z vrtanjem luknje. Pazite na premer izvrtane luknje, da ne bo prevelik ali premajhen.

Preveč velika izvrtanina vam ne bo dobro oprijela vložka. Ta bo namreč imel preveč prostora, zato svoje naloge ne bo opravljal dovolj kakovostno. V izvrtano luknjo nato vstavite zidne vložke. S kladivom jih trdno vbijte v luknje. V vložek nato privijte kavlje z navojem ter nataknite luči.

Preberite naslednji članek: Urejenost in prostornost v manjši kopalnici

Prav vsak kopalniški prostor ima, ne glede na velikost, svoj potencial. Z dobro izbiro elementov lahko še tako majhen prostor spremenimo v nadvse prijeten ambient. Ključno vlogo vsekakor nosi kopalniško pohištvo.

Priklop luči

Preden na strop priklopite svetila, preverite, da napeljava ni pod napetostjo. V veliko pomoč vam je lahko indikator napetosti. Vsaka žila električnega voda je označena z različnim barvnim odtenkom. Praviloma pa vsebuje dve ali tri žile.

Črna oziroma rjava žila je označena s črko L, predstavlja pa zunanji vodnik. Ta dovaja električni tok od omrežja do luči. Modra žila se označuje s črko N. Predstavlja nevtralni vodnik in prenaša tok od luči nazaj v omrežje. Zeleno-rumena žila ni vedno prisotna. Predstavlja pa ozemljitveni vodnik PE.

Na sponki se žile spnejo med seboj. Črna s črno ter modra z modro. Preverite, ali so prav vse žile dovolj trdno vpete v sponko. Nato je treba vklopiti varovalko ter preveriti, ali stropna svetila delujejo.

Na sploh pa je takšno vrsto dela najbolje prepustiti kar izkušenemu strokovnjaku – električarju.

Podobne objave: