Cena reševanja podatkov iz diska

Moderne računalniške naprave so bolj zanesljive kot kadarkoli prej. Vgrajenih imajo tudi več tehnologij, ki nas opozorijo na možne okvare. Kljub temu pa se zgodi, da nam nepričakovano trdi disk ali SSD preneha delovati. V tem primeru bomo potrebovali pomoč, saj želimo nazaj pridobiti izgubljene datoteke, slike, filme, glasbo in drugo vsebino. Moramo se zavedati, da je reševanje podatkov iz diska in cena odvisna od poškodb spominskega medija. Večina razlogov za izgubo podatkov na trdih diskih in SSD-jih se pripeti, zaradi nepravilnega ravnanja uporabnikov. Šele nato pa so odgovorni električni udari, mehanične okvare, virusi ipd.

Ponesreči izbrisani podatki s strani uporabnika

Človeške napake so v ospredju, kar se tiče razloga za izgubo podatkov. Dejstvo je, da so računalniki zapletene naprave. Operacijski sistemi pa nam omogočajo, da v hitenju izbrišemo svoje ali podatke svojih sodelavcev. V vsakem primeru nam lahko to povzroči velike preglavice. V podjetjih pa manjkajoči podatki hitro privedejo do finančne izgube in tudi zaustavitev dela.

Moramo se zavedati, da je reševanje podatkov iz diska in cena odvisna od poškodb spominskega medija.

Podjetja se lahko ubranijo poškodb operacijskega sistema, izgube podatkov, virusov in drugih nevšečnosti, če zaposlene izobrazijo o primerni uporabi računalnika. Pri tem je potrebno izpostaviti nevarnost odpiranja nepoznane pošte in namestitev programov, ki imajo lahko vgrajene viruse. Pri reševanju podatkov iz diska bo cena odvisna od težavnosti samega reševanja. Ponesreči izbrisane podatke je mogoče rešiti dokaj hitro, virusi pa nam lahko zašifrirajo cel trdi disk, kar oteži postopek restavriranja podatkov.

Okvara operacijskega sistema

Okvara programske opreme je zelo pogosta. Največkrat se zgodi takrat, ko na računalnik nameščamo nezdružljive programe. Operacijski sistem tako ne deluje pravilno z novo strojno opremo, kar lahko povzroči sesutje celotnega računalnika. Ko ga ponovno zaženemo, se noče naložiti okolje Windows, iOS, Linux ali drug operacijski sistem, ki ga uporabljamo. V tem primeru je pomembno, da računalnike ne poizkušamo popraviti sami, saj lahko povzročimo še nadaljnje poškodbe.

Na računalnik doma ali v službi nameščajmo samo programe, ki so združljivi z operacijskim sistemom. Obenem pa je pomembno, da obenem sledimo strojnim zahtevam programov, ki jih želimo uporabljati. Res pa je, da se sčasoma lahko vsak operacijski sistem tako rekoč sesuje. V tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov, če želimo rešiti digitalno vsebino naših trdih diskov oziroma SSD-jev.

Starost spominskih medijev

Starost trdih diskov in SSD-jev je zelo pomemben dejavnik, kar se tiče njihove zanesljivosti. Trdi diski starejši od petih let so izpostavljeni okvaram veliko bolj, kot pa recimo novi diski. Veliko ljudi misli, da starost SSD-jev ne vpliva na zanesljivost njihovega delovanja. V resnici pa močno vpliva, saj je število okvar podobno trdim diskom. 

Veliko lahko storimo, če imamo nameščen NAS Synology sistem ali zunanji trdi disk, kamor lahko skopiramo vse dragocene podatke. V primeru reševanja podatkov cene, je ta odvisna od zahtevnosti. Če se nam je disk okvaril, zaradi starosti, je uspešnost reševanja zelo visoka. Tudi ob mehaničnih poškodbah je mogoče podatke rešiti z zelo veliko zanesljivostjo, če seveda niso močno poškodovane magnetne plošče.

Podobne objave: