okulistični pregled

Kaj lahko pričakujete med okulističnim pregledom?

Celovit očesni pregled, pri katerem se ocenijo strukture očesa in vaš vid, običajno opravi oftalmolog, uporablja pa se za diagnosticiranje, spremljanje in zdravljenje različnih težav, povezanih z vidom. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj okulistični pregled je in kaj lahko pričakujete med pregledom. Okulistični pregled je ključni del ohranjanja zdravja oči in lahko pomaga odkriti težave, preden postanejo resne. 

Zakaj bi morali redno opravljati okulistične preglede? 

Redni oftalmološki pregledi so pomembni, ker lahko pomagajo pri diagnosticiranju in zdravljenju morebitnih težav z vidom, ki se lahko pojavijo sčasoma. S temi pregledi lahko odkrijete zgodnje znake očesnih bolezni ali stanj, kot so degeneracija rumene pege, glavkom, siva mrena in diabetična retinopatija. Če so ta stanja dovolj zgodaj odkrita, jih je pogosto mogoče uspešno nadzorovati in zdraviti z zdravili ali operacijo. Poleg tega lahko z rednimi pregledi oči zagotovite, da korekcijske leče ali očala, ki jih uporabljate, še vedno zagotavljajo optimalno korekcijo vida.

progresivna očala popravljajo kratkovidnost in daljnovidnost
Z rednimi pregledi oči zagotovite, da korekcijske leče ali očala, ki jih uporabljate, še vedno zagotavljajo optimalno korekcijo vida. Oftalmolog priporoči tudi progresivna očala, ki popravljajo kratkovidnost in daljnovidnost.

Med oftalmološkim pregledom bo oftalmolog s pomočjo specializirane opreme podrobno ocenil vaš vid. Preveril bo znake nepravilnosti, kot so refrakcijske napake (kratkovidnost ali daljnovidnost), astigmatizem (popačenje roženice) in starostne spremembe oči, kot je presbiopija (težave pri ostrenju bližnjih predmetov). Pregledali bodo tudi strukture znotraj očesa, vključno z lečo in mrežnico. Glede na vašo starost in zdravstveno anamnezo vam lahko oftalmolog priporoči tudi dodatne preiskave, kot je test vidnega polja (za preverjanje perifernega vida) ali slikovne preiskave, kot je skeniranje OCT (za odkrivanje bolezni mrežnice).

Preizkus vidne ostrine 

Okulistični pregled: kako poteka test ostrine vida

Test vidne ostrine je prvi korak pri pregledu vida. Med tem testom boste morali brati s tabele z vedno manjšimi črkami, ki so nameščene na različnih razdaljah od vaših oči.

Podobne objave: