Okulistični pregledi so namenjeni vsem generacijam

Okulistični pregledi veljajo za enega od pomembnejših delov rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi. Odrasle osebe očesne preglede potrebujejo predvsem za redno posodabljanje dioptrije ter tudi za ugotavljanje zgodnjih znakov bolezni, ki so povezane z očmi. 

Pri mlajših osebah so redni okulistični pregledi pomembni, ker zagotavljajo normalen razvoj vida in tudi razvoj akademskega dosežka otrok. Za vid je namreč znano, da je v veliki meri povezan z učenjem. Če se pri otrocih težave z vidom ne ugotovijo, je velika verjetnost, da bodo imeli velike oziroma večje težave pri reševanju šolskih ter domačih nalog. 

Kaj pregleda okulist?

Okulistični pregledi so najprej osredotočeni na pregled, kjer se določi dioptrija za očala ali kontaktne leče. Nato se preveri, ali imate katero od očesnih bolezni, ki lahko celo vodijo v izgubo vida. Nato se okulist preveri še nekaj stanj. To so dioptrijska napaka, ambliopija, strabizem ali škilavost, težave s sodelovanjem obeh očes, težave z ostrenjem. 

Po temeljito opravljenem okulističnem pregledu vam okulist predstavi rezultate ter vam hkrati ponudi še možnosti zdravljenja glede na potrebe. 

Očesne bolezni 

Za številne bolezni oči je značilno, da v zgodnji fazi ne kažejo prav nobenih posebnih znakov oziroma simptomov. To, na primer, velja za bolezni glavkom in diabetična retinopatija. Ravno zato okulistični pregledi zaobjamejo preverjanje zdravja oči na zunaj in navznoter. Na ta način bo lažje našel zgodnja znamenja bolezni. 

V zelo veliki večini primerov zgodnje odkrivanje bolezni oči pomagajo močno znižati tveganje za trajne posledice. Zgodnje stanje bolezni oči okulist najlaže preveri tako, da pregleda krvne žilice v obeh očesih, mrežnico ter podobno. Zelo hitro vam bo lahko zaupal, ali se vam morda razvijajo posledice visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, holesterola in še česa. 

Temeljit pregled oči lahko opravi le okulist

Okulist je edini strokovnjak, ki lahko izjemno temeljito preveri in pregleda vaše oči. Okulistični pregledi vključujejo tudi pazljivo testiranje prav vseh vidikov pacientovega vida. Glede na rezultate, ki jih bo pri tem dobil, pa bo okulist predlagal terapijo. 

Okulistični pregledi torej niso domena splošnih zdravnikov, ampak predvsem okulistov. Splošni zdravniki namreč za take vrste pregledov niso dovolj usposobljeni. Na temeljit in kakovosten okulistični pregled se lahko naročite s pomočjo spletne strani mojoptik.si. 

Podobne objave: