In-text oglaševanje končno v Sloveniji: jackbox.si

Aprila 2012 je na trg prišel jackbox.si, nova rešitev za spletno oglaševanje. Koncept jackboxa se še najbolj približuje delovanju spletnih agencij, saj je stičišče med mediji, ki svoje spletne strani ponujajo v najem ter oglaševalci, ki jih zanima oglaševanje oziroma zakup tega oglasnega prostora.

Razlog, da je jackbox.si tako poseben, je v tem, da ponuja novo obliko oglaševanja, ki mu pravimo in-text oglaševanje. In-text oglaševanje je vrsta kontekstualnega oglaševanja, ki oglase svojih oglaševalcev umešča v besedilo strani, glede na kontekst. Združuje torej dva pomembna koncepta sodobnega spletnega oglaševanja: kontekstualno in in-text oglaševanje.

Princip delovanja

Uporaba jackboxa je precej enostavna. Če ste lastnik spletne strani in želite zaslužiti, se pridružite sistemu tako, da postanete jackbox medij. Z vsakim klikom na jackbox oglas, ki ga opravijo vaši obiskovalci, zaslužite. Sodelujete lahko kot pravna osebna (preko računa) ali kot fizična oseba (s podjemno pogodbo).

V kolikor ste oglaševalec in bi radi oglaševali svoje izdelke ali storitve, imate na izbiro tri vrste oglasov. Odločate se glede na videz in ceno ter oglasu pripišete želene ključne besede. Plačilo je avansno, kar pomeni, da svoj račun dopolnite s sredstvi, nato pa sistem naredi vse samodejno in vaš oglas prikaže na previdenih mestih.

Kaj so in-text oglasi?

Tako kot pravi ime, je specifika in-text oglasov ta, da se ti ne pojavljajo na standardnih pozicijah za oglase (bannerji itd.), ampak kar v samem besedilu (angl. in text) spletne strani. Ta princip oglaševanja se je pojavil kot odgovor na prezasičenost spletnih strani z oglasi, kjer pogosto prihaja do učinka slepila. Ta učinek se nanaša na dejstvo, da vse več uporabnikov spleta več ne opazi standardnih oglasnih pozicij, saj njihovi možgani že zaznajo te pozicije kot »prostor za oglase« in zato so ti pogosto spregledani.

In-text oglaševanje oglasov ne prikazuje v za to predvidenem prostoru, ampak neposredno v besedilu strani, kot navadno spletno povezavo. Primer si lahko ogledate na spodnji sliki, kjer je prikazan oglas na ključni besedi »oglaševanje«, ki smo ga ujeli na www.radiokrka.com, ki je eden od prvih pridruženih medijev:

Podobne objave: