Kako preprečiti izgubo podatkov na mehaničnem disku?

Dandanes ima skoraj vsak nov ali obnovljen računalnik vgrajen vsaj en hitri SSD disk. To so zelo napredni mediji za shranjevanje, ki delujejo veliko hitrejše od klasičnih mehaničnih diskov. Ker ne vsebujejo mehaničnih komponent, delujejo veliko hitreje in so neobčutljivi na manjše fizične udarce. 

Statistika pa pravi, da se v enakem številu okvarijo kot trdi diski. Zato se lahko zgodi, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz SSD diska, ko se ta nepričakovano okvari. Uspešnost reševanja je tudi zelo visoka, saj različni proizvajalci SSD-jev podajo številna orodja servisom, ki olajšajo obnovo podatkov z okvarjenih enot.

Kako vemo, če ima naš SSD disk težave?

Načeloma je težko ugotoviti, kdaj je za težave strojne narave v računalniku kriv SSD disk. Je pa res, da se lahko z opazovanjem delovanja računalnika hitreje približamo vzroku za težave. Okvarjen ali slabo delujoč SSD disk je mogoče prepoznati po sledečih simptomih:

  • Računalnik se noče zagnati
  • Operacijski sistem se s težavo zažene
  • Podatki, ki so shranjeni na SSD-ju se okvarijo ali jih ni mogoče več prebrati
  • Računalnik nam ob zagonu sporoči, da ne zazna SSD diska
reševanje podatkov iz SSD diska
Načeloma je težko ugotoviti, kdaj je za težave strojne narave v računalniku kriv SSD disk.

V zgoraj naštetih in drugih primerih so lahko za nedelovanje sistema krivi tudi številni druge dejavniki, kot je okvarjena matična plošča, virusi, težave z delovnim spominom ipd. Je pa res, da bomo morda potrebovali reševanje podatkov iz SSD diska, če jih drugače ne bo mogoče prebrati. Pomembno je, da računalnik nemudoma prenehamo uporabljati in ga odnesemo k strokovnjakom, ki nam bodo znali pomagati.

Več preberite v članku na povezavi: https://www.servis-racunalnikov.si/kako-prepreciti-izgubo-podatkov-na-mehanicnem-disku/

Podobne objave: