Ali vaše podjetje ima Pravilnik o varstvu osebnih podatkov?

Zaščita podatkov zaposlenih postaja vse bolj pomembna za organizacije, ki si prizadevajo izpolnjevati zakone o zasebnosti. To pritiska na kadrovske službe vseh organizacij, naj bodo odgovorni skrbniki podatkov svojih zaposlenih. Obvezni interni pravni akt, ki ureja to področje v vseh organizacijah, je Pravilnik o varstvu osebnih podatkov.

Ta članek govori o pogostih napačnih predstavah delodajalcev v zvezi z varstvom osebnih podatkov zaposlenih in obravnava sodobne predpise o zasebnosti, čemur sledi pregled obveznosti delodajalca v celotnem življenjskem ciklu zaposlenih.

Napačne predstave o varstvu osebnih podatkov zaposlenih

Ko delodajalec zaposli delavca, ima ta številne pravice do uporabe njegovih osebnih podatkov. Te pravice so določene z po zakonu obveznim internim pravnim aktom. Delodajalci imajo še vedno določene napačne predstave o tem, kaj lahko in česa ne smejo z osebnimi podatki zaposlenih po zakonu. Določena podjetja, sploh manjša, internih aktov celo nimajo, velika večina zaposlenih pa pravice do zaščite svojih osebnih podatkov sploh ne pozna. V nadaljevanju predstavljamo glavne napake, ki jih delodajalci počnejo v zvezi z varovanjem podatkov svojih zaposlenih.

Zaščita podatkov zaposlenih postaja vse bolj pomembna za organizacije.
  • Delodajalci menijo, da jim zaposlenih ni treba obveščati pred obdelavo podatkov. Vendar morajo delodajalci obvestiti svoje zaposlene o vsakem primeru zbiranja in obdelave podatkov.
  • Delodajalci menijo, da imajo zaradi varnosti in produktivnosti neomejeno pravico spremljati svoje zaposlene. Vendar pa Zakon o varstvu osebnih podatkov dovoljuje spremljanje zaposlenih le dokler takšno spremljanje ni nerazumno vsiljivo za zaposlene.
  • Delodajalci menijo, da bo kršitev podatkov povzročila globe. To je lahko res, vendar je odvisno od resnosti kršitve in njenega vpliva. 
  • Razpon osebnih podatkov, ki jih hrani kadrovski oddelek organizacije, je lahko od njihovega imena, naslova, datuma rojstva, prejšnjih naslovov do njihovih zdravstvenih, finančnih in drugih občutljivih osebnih podatkov. V napačnih rokah so ti podatki lahko nevarni in med drugimi grožnjami tvegajo krajo identitete. Če pogledamo katero koli organizacijo, ima kadrovski oddelek vedno shranjene velike količine osebnih podatkov in občutljivih osebnih podatkov o svojih nekdanjih, sedanjih in potencialnih zaposlenih.
Varstvo osebnih podatkov ali GDPR
Varstvo osebnih podatkov

Kadrovske pogodbe: kako jih ustvariti, upravljati in avtomatizirati? Na tem področju vam lahko s svojim znanjem in izkušnjami pomagajo svetovalci za pravne zadeve. Na ta način se boste izognili napakam in pokrili vse morebitne vrzeli v zakonodaji. Preberite več …

Podobne objave: